Sezóna našeho ovoce a zeleniny se blíží! Přinášíme návod na nákup těch nejkvalitnějších kousků
31. 03. 2022
Na jaře, kdy se příroda opět probouzí, začínáme v obchodech vyhledávat čerstvé ovoce a zeleninu. První čerstvá tuzemská zelenina je na našich pultech k dostání v dubnu, ovoce ke konci května. Do té doby si musíme vystačit, tak jako v zimě, se skladovanými jablky, hruškami, kořenovou zeleninou, cibulí nebo zelím. A také produkcí z k krytých ploch, jako jsou fóliovníky nebo skleníky. Bez nich bychom si naši spotřebu rajčat 12 kg na osobu stěží mohli dovolit!
Nejste si jisti, kdy se jednotlivé tuzemské druhy ovoce a zeleniny sklízejí? Kdy najdete v obchodech tuzemskou produkci a kdy se jedná o zboží dovezené zdaleka?
Vezměte si například jahody, u těch máme všichni asi nejvíce jasno. Červen, to je takový jahodový měsíc. Nebudete se tedy divit, když už ke konci května míjíte na ulici stánek s jahodami. Budou to čerstvé tuzemské jahody. Dovedete si i představit, že déleplodící odrůdy zaručí přísun čerstvých jahod po celé léto. Horší už to možná bude s chřestem. Chřestová sezóna, jenže kdy ona přesně je? Víme, že to je chvilková záležitost, pokud chceme pouze naší produkci. Jestliže chřest milujete, snadno si zapamatujete, že ho máte nakupovat pouze v jarních měsících. Bude to jeden z prvních druhů zeleniny, kterého se zanedlouho dočkáme.
Jenže regály v obchodech jsou zásobené ovocem a zeleninou celoročně. Pokud chcete podpořit tuzemskou produkci, pomůžou vám naše kalendáře. Pomocí nich snadno zjistíte, které sezónní produkty hledat aktuálně v obchodech a co si můžete dopřát i v zimě a na jaře díky pečlivému skladování.
Vždy se samozřejmě vyplatí také sledovat obaly výrobků, na těch si jejich původ můžete ověřit. Ve výběru vám také pomůže logo kvality Klasa. Pokud ho na obalu najdete, můžete si být jisti, že kupujete čerstvou nebo vhodně skladovanou plodinu tuzemského původu.
Tip Akademie kvality
Ne všechny plodiny, které jsou po sklizení opravdu čerstvé (a zároveň nejlepší), se do obchodů mohou dostat včas. Zmrazení je jedním z nejšetrnějších konzervačních způsobů potravin. Pokud nemáte ve vašem mrazáku místa nazbyt, využijte balených mražených výrobků z obchodu. Ty jsou pečlivě chráněny proti kontaminaci a vysychání a hluboce zmrazeny, aby jejich kvalita vydržela nezměněna. Při jejich výběru vám může pomoct logo Klasa na obalu, které zaručuje kvalitu tuzemských výrobků jak čerstvých, tak těch zpracovaných.
A zde již slibované kalendáře našeho ovoce a zeleniny:
V této sérii si můžete přečíst
- Věděli jste, že jsou v kečupu antioxidanty?
- Na co se zaměřit při výběru kečupu?
- Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?
- Stručně z historie kečupu
- Jahody aneb jak si je vybírat?
- Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“
- Odhalte tajemství rajčat
- Ideální podmínky pro domácí pěstování
- Jak rajčata správně skladovat
- Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny
- Jablka a jejich přínos pro náš organismus
- Jablka – česká, nebo ze zahraničí?
- Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou
- Ovoce a zelenina – preferujte sezónní a lokální
- V květnu rozkvétají pole, louky i balkóny
- V červnu roste spousta dobré zeleniny
- Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!
- Jak se stane z krouhaného hlávkového zelí oblíbené kysané?
- Co byste rozhodně neměli najít v kysaném zelí?
- Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?
- Brambory – prosté, výživné a maximálně využitelné
- Který typ brambor využijete na salát nebo do bramboráku?
- Kupujete brambory? Buďte obezřetní!
- Džem nebo marmeláda? Kolik musí obsahovat ovoce?
- Při výběru jablek zohledňujte konzumní zralost
- Což takhle dát si špenát?
- Co zohlednit při výběru mraženého špenátu?
- Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky
- Proč tolik milujeme rajčata?
- Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?
- Jak si doma usušit nebo zamrazit rajčata?
- Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání
- Jaká rajčata rozhodně nekupovat?
- Začíná sezóna moštů! Co přesně je mošt?
- Jak se mošty vyrábí?
- Je libo mošt z ovoce, nebo z koncentrátu?
- Na co si dát pozor při výběru a skladování moštu?
- Pojďme grilovat zeleninu. Jak na to?
- Brambory – dietní potravina, která zasytí
- Naše bramborářství je mezi nejšetrnějšími v Evropě
- Proč jíst brambory aneb Co všechno z nich získáme
- Jak doma skladovat brambory?
- Jaké brambory do salátu, kaše, nebo coby přílohu?
- Letní teploty nabírají na síle. Dopřejte si kvalitní sezónní ovoce!
- Typická letní zelenina? Rajčata a papriky!
- Do polévky lze použít i mrkvové slupky a starou nať