Lívance bez kynutí

Většina z nás má lívance spojené s línými víkendovými snídaněmi, na které má člověk spoustu času. Proč si je ale nedopřát i ve všední den? S tímto receptem to stihnete ještě před odchodem do práce a školy, protože lívance podle našeho receptu nemusí zdlouhavě kynout. V podzimní variantě můžete snídani doplnit o skořici a čerstvá jablka. Pod našimi logy je v obchodech najdete hned od několika různých producentů.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 230 ml mléka
  • 4 lžíce rozpuštěného másla + máslo na smažení
  • špetka soli

Na podávání

  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr, skořice
  • citronová kůra
  • ovoce (např. jablka, hrušky)
Obtížnost:
Čas přípravy: 20 min.
Porcí: 4

Postup

  • 1. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  • 2. Do suché směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce a přidejte mléko a máslo.
  • 3. Metlou vše promíchejte v hladké těsto.
  • 4. Těsto nechte pár minut odpočinout a poté si rozehřejte pánev s máslem (aby se vám máslo nepřipalovalo, můžete do něj přidat trošku oleje).
  • 5. Lžící nalévejte těsto na pánev ve tvaru lívanců a až budou ze spodní strany zlatavé, obraťte je.
  • 6. Lívance podávejte se zakysanou smetanou, kterou podle vlastní chuti oslaďte a smíchejte s citronovou kůrou.
  • 7. Na závěr porci ozdobte čerstvým ovocem
Lívance můžete podávat se skořicí a vanilkovou omáčkou.