Lívance bez kynutí
Většina z nás má lívance spojené s línými víkendovými snídaněmi, na které má člověk spoustu času. Proč si je ale nedopřát i ve všední den? S tímto receptem to stihnete ještě před odchodem do práce a školy, protože lívance podle našeho receptu nemusí zdlouhavě kynout. V podzimní variantě můžete snídani doplnit o skořici a čerstvá jablka. Pod našimi logy je v obchodech najdete hned od několika různých producentů.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 vejce
- 230 ml mléka
- 4 lžíce rozpuštěného másla + máslo na smažení
- špetka soli
Na podávání
- zakysaná smetana
- moučkový cukr, skořice
- citronová kůra
- ovoce (např. jablka, hrušky)
Obtížnost:
⬤
⬤
⬤
Čas přípravy:
20 min.
Porcí:
4
Postup
- 1. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- 2. Do suché směsi udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce a přidejte mléko a máslo.
- 3. Metlou vše promíchejte v hladké těsto.
- 4. Těsto nechte pár minut odpočinout a poté si rozehřejte pánev s máslem (aby se vám máslo nepřipalovalo, můžete do něj přidat trošku oleje).
- 5. Lžící nalévejte těsto na pánev ve tvaru lívanců a až budou ze spodní strany zlatavé, obraťte je.
- 6. Lívance podávejte se zakysanou smetanou, kterou podle vlastní chuti oslaďte a smíchejte s citronovou kůrou.
- 7. Na závěr porci ozdobte čerstvým ovocem
Lívance můžete podávat se skořicí a vanilkovou omáčkou.