Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
Naprostá klasika tradiční české gastronomie. U tohoto pokrmu ale více než u jakéhokoliv jiného platí, že 10 kuchařů připraví 10 různých gulášů. Náš recept jsme připravili netradičně s karlovarským knedlíkem. V mnoha restauracích a domácnostech se hovězí guláš podává s houskovým nebo kynutým knedlíkem. Ten karlovarský ale patří mezi gurmánské zážitky, a tak si jej společně uvaříme. Stále máme na paměti výběr kvalitních surovin, protože jejich kvalita se odráží od výsledné chuti. Pomoci nám s výběrem mohou loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Tip: Omáčku můžeme zhruba 15 minut před koncem vaření zahustit syrovým nastrouhaným bramborem nebo chlebem. Na ozdobu můžeme použít na kolečka nakrájenou červenou cibuli nebo čerstvý nastrouhaný křen.
Ingredience
Ingredience
- 800 g hovězí kližky
- 800 g žluté cibule
- 80 g červené mleté papriky
- 80 g rajského protlaku
- 6 ks stroužků česneku
- 20 g drceného kmínu
- 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- 0,3 l černého piva
- 10 g majoránky
- 0,2 l oleje na smažení
- podle chuti sůl, pepř
- 10 ks rohlíků nebo toastového chleba
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 20 g listové petržele
- 100 g másla
- půl čajové lžičky muškátového květu
Postup
- 1. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme do hněda. Přidáme nakrájené maso na kostky a orestujeme. Dále přidáme mletou papriku a rajský protlak a znovu krátce orestujeme. Nyní zalijeme vývarem, černým pivem a přidáme prolisovaný česnek, kmín a sůl.
- 2. Guláš vaříme na mírném plameni za občasného míchání a dolévání vody. Vodu přiléváme pouze tehdy, když se guláš začíná přichytávat ke dnu hrnce, a vždy jen trošku. Nikdy ale nesmí plavat ve vodě!
- 3. Takto vaříme guláš do změknutí masa. Na konec přidáme majoránku a znovu krátce provaříme.
- 4. Rohlíky nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na 180 °C na přibližně 8 minut a následně necháme vychladnout. V mezičase si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- 5. Do rohlíků nebo toastového chleba přidáme mléko, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, sníh z bílků, muškátový květ, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
- 6. Z hotové směsi vytvoříme váleček, vložíme do potravinářské folie a ještě několikrát zarolujeme. Potravinářskou folii pořádně utáhneme z obou konců. Takto připravené knedlíky vaříme na páře přibližně 35 minut.